banner

Deel dit:

Zou je wel eens in het hoofd van je collega's willen kijken? Mindmappen is alsof je een kaart maakt van je gedachten. Daardoor begrijp je elkaar beter en kom je samen tot nieuwe inzichten.

In deze workshop leren jullie in korte tijd hoe mindmappen werkt. En daarna gaan we heel veel mindmaps maken. Dat doen we individueel en samen.

Zo leren we elkaars werk op een nieuwe manier kennen en ontmoeten we onze collega's op een verrassende wijze.

Wat is mindmappen?

Onze hersenen bestaan uit miljarden hersencellen die in een netwerk met elkaar zijn verbonden. En op deze manier denken en communiceren we ook: in verbindingen. Dit wordt ook wel associatief denken genoemd. Mindmappen is een methode om gedachten zichtbaar te maken, die perfect aansluit op de manier waarop onze hersenen werken. Je brengt letterlijk je gedachten in kaart.

Tony Buzan, grondlegger van deze werkmethode heeft al tientallen jaren onderzoek gedaan naar de effectiviteit van deze alternatieve manier van denken. In scholen en bedrijven is het een beproefde en waardevolle aanvulling op de traditionele schriftelijke communicatie.

Wat kan ik er mee in mijn werk?

Niet alleen hersencellen vormen een netwerk, mensen ook. We zijn elke dag informatie met elkaar aan het uitwisselen in ons werk. Meestal doen we dat door te praten of te schrijven. Dat werkt goed, maar het is niet altijd de snelste of beste manier. Mindmappen is een heel praktische en krachtige aanvulling op je communicatie vaardigheden. Het helpt je onder andere om:

 • Snel overzicht in je eigen gedachten te krijgen.
 • Efficiënt kennis met elkaar uit te wisselen.
 • Sneller beslissingen te kunnen nemen met een groep.
 • In korte tijd elkaar bij te kunnen praten over elkaars werkzaamheden.
 • Blinde vlekken en ontbrekende kennis zichtbaar te maken.

Wat gaan we doen?

In de workshop leer je de basisregels van effectief mindmappen. En daarna gaan we aan de slag. Aan de hand van het thema van de dag of een vraagstuk uit ons eigen werk leren we hoe je een mindmap opbouwt en hoe je hem kunt gebruiken om beter samen te werken. De workshop is sterk interactief en we doen veel oefeningen zodat het heel gemakkelijk is om het de volgende dag meteen toe te passen.

Wat levert het op?


Thomas is bekwaam, inspirerend, een zeer aangename spreker en deelt veel kennis. Het is geweldig zoals hij de technieken uit de workshop meteen praktisch inzet op ons werk. Het was een erg leuke en interessante training met een trainer die ook daadwerkelijk goed kan trainen. Dus veel interactie en je leert echt iets.

A. Griesnigt - Communicatie & Marketing bij Kaleidon

Mindmappen is een zeer krachtige aanvulling op geschreven tekst en mondeling overleg. Door gedachten en ideeën op een visuele 'landkaart' te presenteren ontstaat snel overzicht en zo krijg je de ‘neuzen’ weer dezelfde kant op. Deelnemers ervaren dat mindmappen:

 • Inzicht geeft in complexe onderwerpen.
 • Leuk is om te doen.
 • Je op verrassend andere gedachten brengt.
 • Samenwerking versterkt.
 • Doelgerichte gesprekken oplevert.
 • Vergaderingen leuker en effectiever maakt.

Mindmappen stimuleert het denken in mogelijkheden en maakt de creativiteit in je hoofd los!

Hoe wordt de workshop zoal ingezet?

Empathie: vergroot je inlevingsvermogen. Het komt vaak voor dat mensen die met elkaar samenwerken, te weinig weten over wat hun collega’s doen. Welk team is er niet gebaat bij meer wederzijds begrip en inlevingsvermogen? Stel je voor wat er gebeurt als we elkaars werkzaamheden in een mindmap zetten. Je zult verrast zijn hoe verhelderend een gesprek kan zijn over alles wat we nog niet van elkaar weten!

Ideeën sessie: oude gedachtepatronen doorbreken. Er bestaan veel verschillende creatieve denktechnieken. Mindmappen is er één van. En een bijzonder snelle en laagdrempelige. De mindmaptechniek zorgt voor onverwachte verbindingen tussen reeds aanwezige kennis. Het voordeel van een creatieve sessie waarin mindmaps worden gemaakt is dat het voor de groepsleden heel gemakkelijk is om overzicht te houden in de vele ideeën en denkrichtingen.

Kennismaking: een inspirerende eerste ontmoeting. Wil je snel het ijs breken in een nieuwe groep waar mensen elkaar nog niet of nauwelijks kennen? Elkaar ontmoeten met behulp van mindmaps resulteert in enthousiaste gesprekken met elkaar. Vele onderwerpen zijn geschikt. In het verleden heb ik met klanten gewerkt rondom thema’s als ‘mijn loopbaan’, ‘mijn opleidingen’ of ‘waar kom ik mijn bed voor uit?’. De ontmoetingen zijn tegelijk luchtig en betekenisvol. Dit is een kennismakingsvorm die altijd veel humor losmaakt in een nieuwe groep.

Teambuilding: versterk de verbinding met elkaar. Met het maken van mindmaps kun je ook werken aan de verbetering van samenwerking en het teamgevoel binnen een team dat al langer bij elkaar is. Waar doen we het ook al weer voor? Wat waarderen we aan elkaar? Welke talenten en valkuilen herkennen we in dit team? Als je het in een mindmap zet, wordt het licht en toegankelijk om over dit soort thema’s te praten. Er wordt met plezier samen gewerkt aan hernieuwde teamenergie.

Strategische sessie. Het kan soms een hele puzzel zijn om te bepalen hoe je een project of uitdaging aan wil vliegen. Mindmappen biedt in de beginfase van het strategisch proces een welkom houvast aan een groep. Je hoeft nog niet te weten hoe jullie het gaan aanpakken en tóch kun je gewoon beginnen. Door middel van mindmappen kun je de gezamenlijk ruimte van kennis, ideeën en gedachten heel snel in kaart brengen. Daardoor wordt veel sneller duidelijk wat er toe doet en wat niet.

Visie: creëer een aantrekkelijk vooruitzicht. Mindmappen is uitermate geschikt als creatief tool om samen tot een heldere visie te komen. Een sterke visie komt voort uit wat mensen voelen. Dat is soms moeilijk in woorden te vangen. Mindmappen helpt de groep doordat het een werkbare tussenstap geeft in het proces van vaagheid naar concrete woorden.

Een mindmap workshop boeken

Wil je deze workshop inzetten tijdens een event of bijeenkomst, neem dan contact op via onderstaand formulier of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Je ontvangt dan zo snel mogelijk een prijsopgave en een vrijblijvend programmavoorstel. Wacht niet te lang met het reserveren van een datum.

De tijdsduur van de workshop mindmappen varieert tussen de 90 minuten tot een hele dag. De workshop is geschikt voor groepen van 3 tot 100 deelnemers.

Wil je met je team naar 'the next level' in visuele communicatievaardigheden, kijk dan eens naar een workshop of training White Board Magic®.

Hartelijk dank voor je bericht. Je krijgt zo snel mogelijk reactie.

Deel dit:

Gratis stappenplan brainstorms begeleiden

Deel dit artikel

Volg Thomas

Logo workshoppen.nl

De workshops van Creactor dragen het kwaliteitskeurmerk van workshoppen.nl voor professionele en betrouwbare workshopaanbieders.