banner

Deel dit:

Iedereen kent dat gevoel wel. Je wil iets belangrijks over het voetlicht brengen maar de anderen zien het belang niet. Of ze voelen de nuances niet aan doordat ze niet écht snappen wat er aan de hand is. Door tijdgebrek worden rapportages maar half gelezen. Terwijl je veel tijd hebt gestoken in het vinden van de juiste woorden.

Hoe vaak komt het niet voor dat er op basis van ondeskundigheid of ontbrekende informatie een verkeerde beslissing wordt genomen? Zo een beslissing waarvan jij al ver te voren weet dat hij niet goed af gaat lopen. Het liefste zou je willen dat je collega, opdrachtgever of klant even in jouw hoofd kon stappen. Zodat je weer het zelfde beeld voor ogen hebt en je de ander kunt laten zien wat je bedoelt.

White Board Magic® is een unieke communicatie training waarmee je de kracht van visuele taal letterlijk in je hand krijgt.

Het probleem: we gebruiken maar de helft van onze communicatie mogelijkheden

Uit onderzoek gepubliceerd in Science is gebleken dat we gemiddeld 16.000 woorden per dag spreken. Alsof we elke dag de hele krant aan elkaar voorlezen. In totaal verteren we dagelijks 100.000 woorden, zij het geschreven of gesproken. Het probleem voor iedereen die aandacht wil voor zijn of haar verhaal: hoe voorkom je dat jouw boodschap onder gaat in de onophoudelijke woordenstroom?

Maar ondanks deze grote hoeveelheid woorden, zetten we nog maar de helft van onze communicatie mogelijkheden in. In het boek ‘Brain Rules’ beschrijft moleculair bioloog John Medina dat we 50% van onze hersencapaciteit gebruiken voor de verwerking van visuele informatie. Ons brein is geoptimaliseerd voor het verwerken van beelden. Informatie gepresenteerd in de vorm van:

 • Schetsen
 • Tekeningen
 • Schema’s
 • Diagrammen
 • Films
 • Animaties

kunnen we het snelst verwerken en we onthouden er ook het meeste van.

Kortom: Hoewel we zijn getraind in tekstvreten en welbespraaktheid, hebben we een brein dat het liefste beelden wil zien.

Wie eenvoudige tekeningen op de juiste manier weet te gebruiken in zakelijke communicatie, wordt niet alleen sneller begrepen. Je boodschap wordt ook beter onthouden. White Board Magic® is een communicatietraining die speciaal is ontwikkeld voor iedereen die zijn gespreksvaardigheden naar een hoger plan wil tillen.

Een deelnemer na de training:

"Mensen horen niet wat ik zeg omdat ze niet zien wat ik denk!”

De training: een visualisatie techniek voor elke situatie

Training in het gebruik van white board tekeningen in overleg

White Board Magic® is een training in het doelgericht gebruik van beelden tijdens gesprekken. Het hangt van je werk af wat voor gesprekken je voert en wat je doel daar in is.

 • Schrijf je een voorzet voor een beleidsnotitie of een projectplan, dan wil je dialoog en relevante aanvullingen.
 • Verkoop je een dienst of geef je advies, dan wil je overtuigend je expertise delen.

Als je weet wat je doel is, dan weet je welke tekentechniek je het beste kunt gebruiken. White Board Magic® leert je hoe visuele communicatie werkt en hoe je die kennis voor jouw doel kunt inzetten.

De training bestaat uit een combinatie van de volgende elementen:

Visuele communicatie: de basis van hoe onze hersenen informatie verwerken

Doelgericht tekenen: welk effect wil je bereiken?

Een stappenplan voor niet-tekenaars: hoe bepaal je welke plaatjes je nodig hebt?

Verschillende tekentechnieken voor specifieke werksituaties

Gesprekssjablonen: hoe ontwerp je een slim ‘tekencanvas’ voor een gesprek of overleg?

Het trainingsprogramma is sterk interactief en toepassingsgericht. We leren door te doen. Bij de oefeningen in tweetallen en subgroepen gebruiken we zo veel mogelijk vraagstukken en situaties uit de praktijk van jullie werk. Naast de basisstructuur van de training, wordt de focus van de oefeningen aangepast aan de context van de werkzaamheden van de groep.

 • Werken jullie in de publieke sector, dan ligt de nadruk op draagvlak creëren en overtuigend presenteren. Ook sneller schrijven van beleidsnotities met behulp van een white board is een geliefd onderwerp.
 • Zijn jullie als adviseurs of account managers actief, dan kan er meer tijd besteed worden aan acquisitiegesprekken en informatie vergaren. Of we oefenen met het simpel uitleggen van complexe systemen zodat klanten beter begrijpen wat jullie meerwaarde is.
 • Voor teamleiders en leidinggevenden geven we extra aandacht aan het gebruik van white board technieken tijdens vergaderingen en teamoverleg. Ook de samenwerking binnen een MT kan sterk verbeteren door samen letterlijk aan de tekentafel te gaan staan.

White Board Magic® is een laagdrempelige training die geschikt is voor iedereen die een stift vast kan houden. Of je wel of niet kunt tekenen doet er niet toe. Je leert tekentechnieken die altijd werken. Je zult merken hoe makkelijk je mensen zo in beweging kunt krijgen.

Wat levert het op

"Met een aantal enthousiaste collega's deelgenomen aan deze training. Blijvend inspirerend - zie het geleerde bij collega's in hun praktijk. Gebruik het zelf bij het verbeelden van 'taaie vraagstukken' waardoor essentie eerder helder wordt. Van harte aanbevolen!”

P. de Jong - Intern bedrijfsadviseur - Provincie Gelderland

Reacties training white board magic

Als je deze training hebt gevolgd, heb je een krachtig nieuw communicatiemiddel in je arsenaal. Dat geeft je vele voordelen zoals:

 • Een passieve groep betrokken krijgen en activeren,
 • Weerstand kunnen ombuigen in samenwerking
 • Tijdbesparing doordat tekeningen focus geven aan gesprekken
 • Toegenomen zichtbaarheid van jouw ideeën en bijdragen
 • Meer rendement uit gesprekken met klanten
 • Meer interactie en dialoog met beslissers en opdrachtgevers
 • Kortere vergaderingen en overleggen
 • Meer invloed op besluitvorming

Hoe boek ik een in-company training?

Als je er in bent geïnteresseerd om White Board Magic ook in jullie organisatie toe te passen, vul dan onderstaand formulier in. In de eerste kennismaking bespreken we gezamenlijk de doelstelling van de training. Daarna ontvang je zo snel mogelijk een programmavoorstel en prijsopgave. Voor een indicatieve prijsopgave kun je het beste telefonisch contact opnemen.

Hoe lang duurt de training?

De training kan in één of meerdere bijeenkomsten worden gehouden. Meestal werken we in twee modules van een halve dag met twee weken er tussen. Dat geeft de deelnemers de tijd om in hun werk te experimenteren met de nieuwe communicatietechnieken. En tijdens de tweede module is er de mogelijkheid om dieper in te gaan op specifieke werksituaties.

Voor een korte kennismaking met het onderwerp is het ook mogelijk een workshop van een paar uur te houden. Een unieke manier om een groep medewerkers te inspireren!

White Board Magic en talentontwikkeling

White Board Magic is ook zeer geschikt als onderdeel van een talentprogramma of traineeship. Het trainingsprogramma wordt dan ingepast in het opleidingstraject en er kan op worden teruggegrepen tijdens praktijkopdrachten. Wil je weten hoe dat in zijn werk gaat? Vul dan je gegevens in en beschrijf kort de insteek van jullie programma.

Hartelijk dank voor je bericht. Je krijgt zo snel mogelijk reactie.

Deel dit:

Gratis stappenplan brainstorms begeleiden

Deel dit artikel

Volg Thomas

Logo workshoppen.nl

De workshops van Creactor dragen het kwaliteitskeurmerk van workshoppen.nl voor professionele en betrouwbare workshopaanbieders.