Een Innovatie Business Case Maken met het Hele Bedrijf
Stel je voor dat je alle creatieve ideeën in de hoofden van je medewerkers kunt vangen. Hoe kun je dan een overtuigende business case maken van de beste ideeën? En hoe krijg je je mensen dan ook nog enthousiast om er mee aan de slag te gaan? Onze samenwerking met MoneyView laat goed zien hoe dat werkt.
MoneyView is een uitzonderlijk bedrijf. Al in 1993 omarmde zij een glasheldere missie: alle financiële retailproducten volledig transparant en vergelijkbaar maken.
En nu nog steeds hebben ze deze focus:
- MoneyView verzamelt data van alle aanbieders.
- Structureert en controleert de data.
- En stelt deze beschikbaar ter vergelijking.
MoneyView is een innovatieve club. Dat zie je aan de oplossingen die ze ontwikkelen voor hun klanten en partners. Maar dat merk je ook doordat ze zich bewust zijn van hun eigen ingesleten patronen. Of in hun eigen woorden: "Als je niet regelmatig actief investeert in vernieuwing, liggen je nieuwe oplossingen heel vaak op hetzelfde spoor waar je toch al op zat."
Aan het woord zijn Peter Post, managing director en Martin Koot, business developer bij MoneyView. Een business case maken van een innovatief idee is hen niet vreemd. Maar hoe zorg je dat alle medewerkers kunnen oefenen om op deze manier naar de markt te kijken?

Innovatief blijven denken
MoneyView neemt innovatie serieus. "Wij hebben product owners aangesteld die signalen uit de markt oppakken en doorontwikkelen naar nieuwe producten. En daar horen ook de juiste overlegstructuren bij. We verzamelen niet alleen ideeën, er moet ook wat mee gedaan worden." aldus Peter.
Martin Koot kent het klappen van de zweep. "Ik heb bij vorige bedrijven al ervaring opgedaan met innovatie. Soms moet je de boel eens actief opschudden. Het was tijd om te kijken welke ideeën er zoal uit de koppen komen rollen als we dat doen."
Peter herkent dat: "Onze mensen zijn slim en goed in wat ze doen. De meesten werken al lang bij ons. Je moet ze af en toe een beetje triggeren en uit de tent lokken om een start te maken. Dan komt er ineens heel veel creativiteit los."
Onvrede door thuiswerken
"De aanleiding voor onze samenwerking met Creactor kwam deels ook voort uit de corona lock downs. Iedereen zat op z'n eiland thuis. De onvrede groeide. Onze mensen voelden zich een productiemiddel. Terwijl ze ook wilden bijdrage aan de groei en ontwikkeling van de onderneming."
"Dat klopt" zegt Martin, "het was tijd om de cohesie in het bedrijf weer aan te halen."
Maar dat was niet het enige volgens Peter: "Als er één ding mij duidelijk is geworden door het thuiswerken, dan is het dat de creativiteit en innovatief denken verloren gaat. Er moest iets gedaan worden!"
Twee vliegen in één innovatiesessie
"Toen we contact opnamen met Creactor, hadden we twee doelen voor ogen:
- De betrokkenheid en verbinding van de mensen vergroten.
- De innovatiekracht van het team activeren."
"Het idee was eigenlijk simpel: we wilden bij elkaar komen en samen aan iets zinvols kunnen werken."
"Innovatieve ideeën bedenken en samen een business case maken is daar een goed voorbeeld van. Dat is leuk om te doen samen en daar hebben we inhoudelijk ook wat aan." vertelt Martin.
"Ik ben op zoek gegaan naar een partij die dat voor ons kan faciliteren. Omdat ik zelf veel ervaring heb in het faciliteren van dit soort bijeenkomsten, voelde ik dat ik niet de juiste persoon was om dat zelf te doen. Ik sta te dicht bij het bedrijf”, aldus Martin. “We moesten een bekwame externe partij betrekken hiervoor. Dat was Creactor."
"Ik herkende veel van wat Creactor op hun website en in de eerste kennismaking lieten zien. Dat was buitengewoon prettig. En uit het eerste gesprek kwam ook het vertrouwen voort: dit gaan we doen met elkaar!."
Een live bijeenkomst die online begon
Terwijl de locatie al geboekt was en de begeleiding van Creactor was bevestigd, kwam er onverwacht toch weer een lock down die roet in het eten gooide. MoneyView stelde voor om het event te verplaatsen naar de lente. Wat betekende dat de medewerkers nog een half jaar moesten wachten voordat ze bij elkaar konden komen.
Creactor zag ondanks de lock down, mogelijkheden om van de nood een deugd te maken. We adviseerden om online een start te maken, als voorbereiding op de live sessie.
We ontwierpen twee online bijeenkomsten van twee uur met alle medewerkers. Zo konden ze starten met een trendverkenning en daarover met elkaar van gedachten wisselen.
Aansluitend hebben we ze in subgroepen de tussentijdse opdracht gegeven om hun persoonlijke bedrijfsvisie voor de komende 3 jaren te bedenken.
In een tweede online sessie van twee uur, hebben de groepen hun ideeën aan elkaar gepresenteerd. De directie was aangenaam verrast over het enthousiasme dat zo al op gang kwam in het bedrijf.
Tijdens de live bijeenkomst die na de lock down alsnog heeft kunnen plaatsvinden konden we voortborduren op de reeds ontstane ideeën en enthousiasme in de groep.
In 3 stappen naar meer betrokkenheid
"Ik vond jullie doortastendheid en eigen initiatief echt heel prettig. Jullie hebben de opdracht pro-actief ingestoken en naar oplossingen gezocht waardoor we tijdens de lock down toch al konden starten. Ik voelde betrokkenheid bij wat we aan het doen waren. En dat was geen gespeelde betrokkenheid uit eigenbelang. Jullie wilden ons echt vooruit helpen."
"De dag zelf was heerlijk. In eerste instantie zie je de paniek in de ogen van de mensen 'Oh jee, daar gaan we weer met geeltjes plakken.' Maar jullie sloten uitstekend aan bij de cultuur van onze organisatie. De groep moest even op gang komen. Maar al snel komt de energie los, en dan zie je mensen ècht hard werken en vechten voor hun idee. Dat was mooi om te zien!"
Peter vult aan: "Ik ben ook erg positief over de live sessie. De gekozen structuur en werkwijze beviel mij wel.
- In de ochtend vrijelijk ideeën bedenken.
- In de middag de beste ideeën uitwerken en een business case maken.
De medewerkers moesten hard werken om tot een overtuigende business case te komen. Zelf een business case maken hebben zo nog niet zo vaak gedaan. De temperatuur lag 's middags al gauw 3 à 4 graden hoger!"
Martin merkte ook de bijvangst van zo een dag met elkaar: "In de pauzes hoorde ik in de wandelgangen dat er gesprekken en discussies los kwamen over ons bedrijf anno nu. Het is gewoon goed dat dat gebeurt. Er was echt iets losgetrokken. Het heeft ons allemaal aan het denken gezet."
Het belangrijkste is de uitkomst
"De dag was heerlijk met een goede energie. De medewerkers werden geprikkeld in hun creativiteit en werden enthousiast over hun eigen ideeën. Maar uiteindelijk gaat het er om: komen er ook ideeën uit waar we wat mee kunnen?" aldus Peter. "Die zaten er ook daadwerkelijk tussen."
"Er zijn meerdere projecten uit de sessie voortgekomen. Dus de gekozen ideeën zijn nog steeds in ontwikkeling en medewerkers zijn er ook nog steeds actief bij betrokken om ze verder te helpen. Dus het is niet alleen gebleven bij een business case maken. Dat vind ik prettig. Het is goed voor de medewerkers om te ervaren dat we niet een dag voor de lol hebben besteed en daarna doorgaan alsof er niets gebeurd is. De mensen voelen echt dat ze serieus genomen worden in hun bijdrage voor het bedrijf."
Martin zag ook nog een tweede uitkomst: "Er is meer inzicht gekomen in onze strategische positie en hoe we die nadrukkelijk kunnen profileren. Het traject heeft bij het hele team voor meer bewustzijn gezorgd voor de innovatieve kant van MoneyView."
Het heeft ons goed gedaan
"Het is gelukt om het groepsgevoel in het bedrijf weer een positieve impuls te geven. We hebben ook wat meer lijntjes tussen de teams kunnen leggen. Zo zien we dat medewerkers meer met elkaar delen. Dat helpt ons om de kruisbestuiving mogelijk te maken. Dat is prettig en het werkt."
“Wat ons ook goed heeft gedaan is dat we weer meer verbinding voelen met onze missie. Waarvoor bestaan we als bedrijf en welke mogelijkheden hebben we nog meer?"

Positieve reacties van onze klanten
"We betrekken momenteel een paar van onze klanten bij de ontwikkelingen waar we mee bezig zijn. Daar wordt heel positief op gereageerd. We halen zo input bij ze op. Die gaan we weer gebruiken om verder te ontwikkelen."
"We wilden het innovatief denken bij onze teams stimuleren en belonen. Dat is in dit traject met Creactor bijzonder goed gelukt. We kijken terug op een aangename samenwerking en staan ook in de toekomst er voor open om weer samen met ze te gaan werken."